Clone of Erfgoed in Wuustwezel

De Cultuurdienst van Wuustwezel werkt in samenwerking met de Heemkundige kring Wesalia II en andere  partners en verenigingen aan verschillende erfgoedprojecten:

  • De Naald
  • Poort van Koch
  • Erfgoeddag
  • Erfgoedroute
  • Turfproject
  • Voorbereiding project ‘100 jaar Groote Oorlog’ in 2014-2018
  • ...

Wil je graag meewerken aan één van deze projecten? Neem dan zeker contact op met de Cultuurdienst.

Erfgoedroute Wuustwezel

Erfgoedroute Wuustwezel

Wuustwezel is een mooie plattelandsgemeente waar fietsers en wandelaars genieten van het prachtige natuurschoon dat de gemeente rijk is. Maar Wuustwezel kan niet alleen bogen op haar mooie natuur. De gemeente Wuustwezel en haar gehuchten hebben ook een rijke geschiedenis. Deze weerspiegelt zich in het bewaarde onroerende erfgoed dat verspreid ligt over de verschillende gehuchten.

Om de interessante geschiedenis van Wuustwezel onder de aandacht te brengen en om te wijzen op de noodzaak om dit erfgoed te beschermen, is het gemeentebestuur ingegaan op een vraag van de lagere scholen in de gemeente om voor hun leerlingen een educatieve erfgoedroute uit te stippelen. Deze route loodst fietsers en wandelaars langs een 50-tal gebouwen of artefacten in Wuustwezel. Het gaat hier niet alleen over oude gebouwen, maar eerder over getuigenissen uit een rijk verleden. Even stilstaan bij dit verleden doet een mens immers nadenken over heden en toekomst en is bevorderlijk voor de sociale samenhang in een gemeenschap.

Uiteindelijk werd ervoor gekozen om een lange fietsroute te maken waarin drie kortere wandelroutes zijn geïntegreerd. De fietsroute heeft een lengte van ongeveer 31 kilometer en start in Wuustwezel-centrum. Wandelaars kunnen voorlopig kiezen om een erfgoedwandeling te maken in Wuustwezel-centrum, Gooreind of Loenhout.

De processies van de Noorderkempen

De processies van de Noorderkempen

Erfgoed en zijn geschiedenis geven eigenheid en een uniek karakter aan een streek of gemeente. De processies behoren tot dit erfgoed en zijn eeuwenoud. Ze verenigen godsdienstige, historische en folkloristische aspecten in een prachtig volksgebeuren! Toch zijn er in de Noorderkempen nog slechts drie processies: de Sint-Quirinusprocessie in Loenhout (Wuustwezel), de Sint-Leonardusprocessie in Sint-Lenaarts (Brecht) en de Heilig-Bloedprocessie van Hoogstraten.

Om de bevolking kennis te laten maken met het mooie godsdienstige en historische karakter van deze processies, werd een project opgestart: de Associatie van de Processies van de Noorderkempen. Deze Associatie werd opgericht door de verantwoordelijken van de drie processies uit de verschillende gemeenten en heeft als doel het bewaren van het cultureel erfgoed, het herbeleven, het waarderen of herwaarderen van onze Kempense relieken en tradities, in de geest van streekgebonden eigenheid en … deze samenwerking loont! Ondertussen werden er talrijke restauraties uitgevoerd, wordt er jaarlijks een gezamenlijke tentoonstelling georganiseerd en werd een historische brochure en educatieve folder opgesteld.

Erfgoedkaart Wuustwezel

Erfgoedkaart Wuustwezel

De erfgoedkaart is een initiatief van FARO, het steunpunt voor Vlaams erfgoed. Op deze kaart kan je zien welke verenigingen in onze gemeente zich bezighouden met erfgoed.