21 september: Internationale Dag van de Vrede

Op 21 september wappert de vredesvlag in Wuustwezel

21/9 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’. Daarom zal die dag de vredesvlag wapperen aan de bibliotheek in de Dorpsstraat te Wuustwezel.

Alle steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk ‘Burgemeesters voor de Vrede’, net zoals onze gemeente, besteden hier jaarlijks de nodige aandacht aan. Een wapperende vredesvlag in het straatbeeld vanaf 21 september maakt onze vredeswens zichtbaar.

Verbod op kernwapens
Dit jaar leggen we de focus op kernwapens. Het goede nieuws is dat één jaar geleden (7 juli 2017) 122 landen de finale tekst goedkeurden van een nieuw VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt: zowel het bezit ervan, de productie, het dreigen met, het stockeren van, etc. Van zodra 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking. En dat zal niet zo lang meer duren.

Het VN-kernwapenverbod verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen. In de financiële wereld beginnen grote spelers nu al te anticiperen op dit verbod. Belangrijke pensioenfondsen pasten intussen hun investeringsbeleid aan. Ook KBC, de grootste Belgische bank, kondigde aan dat investeringen in kernwapens vanaf 1 juli 2018 niet langer kunnen.

Verassend genoeg steunt de Belgische regering het VN-kernwapenverbod nog niet.

Open brief aan Belgische regering
Op 20 september 2018 sturen Belgische burgemeesters een gezamenlijke open brief aan de Belgische regering met de oproep om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen. Deze open brief werd ook ondertekend door de burgemeester van Wuustwezel.

De steun van de Belgische bevolking is er alvast: uit een recente internationale publieksbevraging blijkt dat een grote meerderheid van de Belgen het VN-kernwapenverbod steunt én de Amerikaanse kernbommen weg wilt uit Kleine Brogel.

Ook jij kan jouw stem zichtbaar maken: hang een vredesvlag op en stuur een klacht naar jouw bank als die wel nog steeds in kernwapens zou investeren.

Meer info
www.dagvandevrede.be