Aandacht voor niet-begeleide vluchtelingen

In de Griekse vluchtelingenkampen zitten er veel kinderen en jongeren zonder ouders. Tijdens de internationale dag van de vrijwilliger op zaterdag 20 juni vroegen Vluchtelingenwerk, Amnesty International en 11.11.11 het lokaal bestuur aandacht voor deze niet-begeleide minderjarigen. Zij zitten daar vast in penibele omstandigheden. De EU heeft zijn lidstaten gevraagd om deze minderjarige vluchtelingen op te vangen.

Terwijl de coronacrisis in alle hevigheid woedt, wachten ze al weken op de beloofde hulp van EU-landen. Wanneer het virus in deze kampen uitbreekt, zullen de gevolgen catastrofaal zijn.

Een warme thuis bieden
België heeft alvast beloofd 18 kinderen en jongeren zonder ouders of voogd op te nemen. Dat gebeurde nadat in de Kamercommissie een resolutie werd goedgekeurd, die vraagt dat België een billijk aantal niet-begeleide minderjarigen onthaalt. De kinderen en jongeren worden van de Griekse eilanden overgebracht naar België om ze hier een warme thuis te bezorgen.

Wuustwezel beloofde de vertegenwoordigers om te onderzoeken of en waar deze niet-begeleide minderjarige vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Het lokaal bestuur kijkt daarbij naar het voorbeeld van Gent en andere steden en gemeenten in binnen- en buitenland.

Meer info op de website van #ikbensolidair.