Afstand van organen

Laat u registreren als donor!Jaarlijks sterven in onze provincie en in heel België te veel inwoners een zinloze en vermijdbare dood. Wachten op een geschikt orgaan is voor hen een gevecht tegen de tijd. Alleen samen kunnen we het acute tekort aan donoren terugdringen. De tijd dringt.

Waarom is orgaandonatie belangrijk?
Een orgaandonor schenkt na zijn of haar overlijden een gezond orgaan aan iemand van wie het orgaan ongezond is of uitvalt. Orgaandonatie is dus levensbelangrijk. Wie een nieuw orgaan nodig heeft, leeft met een ernstige ziekte en een orgaantransplantatie is vaak een laatste kans op genezen. Er zijn echter donororganen tekort. Patiënten komen daarom op een wachtlijst terecht en jammer genoeg sterven er mensen voor ze aan een transplantatie toekomen.

In België is iedereen wettelijk gezien kandidaat-donor, tenzij je bij leven verzet aantekende. In de praktijk peilt men bij de nabestaanden naar de wens van de overledene, Wilde hij of zij orgaandonor zijn? De nabestaanden kunnen op dat moment nog weigeren. Er bestaat ook de mogelijkheid om je expliciet te registreren als kandidaat-donor, dan wordt je wens na overlijden sowieso gerespecteerd. Registratie kan ook de nabestaanden heel wat verwarring en een emotioneel zware beslissing besparen.  

Je wel/niet registreren als orgaandonor is gratis. Je kan dit zelf online doen ofwel in het gemeentehuis of stadhuis.

Online registratie

Praktische informatie  

WAAR KAN IK TERECHT? 
Gemeentehuis - Dienst burgerzaken
Gemeentepark 1, 2990 Wuustwezel

Het telefoonnummer, het mailadres en de openingsuren vind je in het blokje contactgegevens rechtsbovenaan deze pagina. 

HOE KAN IK MIJ REGISTREREN? 
Wie zich wil registeren, meldt zich persoonlijk aan en ondertekent de verklaring dat je wel of niet donor wenst te zijn. Het duurt niet lang. Je krijgt een ontvangstbewijs mee naar huis dat je bij je identiteitskaart kan bewaren. Het registratieformulier kan je thuis al afprinten en afdrukken, dan verloopt alles nog sneller.

WAT KOST HET? 
Je registreren als organdonor is gratis

WAT MOET IK MEEBRENGEN? 
Breng zeker je identiteitskaart mee. Je kan het registratieformulier vooraf al afprinten en invullen. 

KAN  IK MIJN REGISTRATIE HERZIEN? 
Ja. Je kan op elk moment je registratie ongedaan maken of omkeren. De procedure is helemaal gelijk aan een eerste registratie.  

WAAR VIND IK EXTRA INFORMATIE? 
www.demaakbaremens.be 
www.beldonor.be
www.vlaanderen.be

 

 

beldonor.be Alles over orgaandonatie