Betere veiligheid voor blinden en slechtzienden

Het lokaal bestuur vindt het belangrijk dat ook mensen met een beperking zich vrij kunnen bewegen in onze gemeente. Door hun beperking (of van hun kinderen) ervaren ze dagelijks dat toegankelijkheid niet zo evident is. Daarom werd vorig jaar de werkgroep Toegankelijkheid opgestart. De leden denken mee na over wat er beter kan in onze gemeente, waarna het bestuur er werk van maakt om deze punten te verbeteren.

Reliëftegels

Zo vroeg de organisatie Blindenzorg Licht & Liefde om zogenaamde podotactiele tegels te plaatsen aan vijf zebrapaden in Loenhout. Dat zijn reliëftegels met strepen en noppen, waaraan blinden en slechtzienden kunnen voelen waar er een zebrapad is en waar de rand van de stoep. De gemeentelijke technische dienst nam die vraag snel op en zorgde voor een vlotte en correcte uitvoering van de aanpassingen.

Gunther, inwoner van Loenhout, is slechtziende en heeft veel baat bij deze tegels. Hij is er alleszins al heel enthousiast over. Ook Jef, eveneens slechtziend en inwoner van Loenhout, is blij met de aanpassingen. Tegelijk lanceert hij een oproep om voetpaden zo veel mogelijk vrij te houden. Als er bijvoorbeeld vuilbakken of fietsen op de stoep staan, is dat heel vervelend en gevaarlijk om over te vallen.