Corona

Actuele Info voor anderstaligen  (Information in other languages)

Het Overlegcomité heeft op 4 juni de regels vastgelegd om deze zomer vrij en veilig te reizen binnen de Europese Unie. Dat wordt mogelijk dankzij het Europees digitaal coronacertificaat.

Het certificaat wordt vanaf 1 juli in alle EU-landen gebruikt en is het bewijs dat iemand tegen corona is gevaccineerd, negatief op corona is getest of van corona is hersteld. Reizen naar landen buiten de Europese Unie blijven intussen sterk afgeraden.

VERTREK NAAR HET BUITENLAND
Wie over een geldig digitaal coronacertificaat beschikt, kan binnen de lidstaten van de Europese Unie vrij reizen. Dat is het basisprincipe. Bestemmingslanden kunnen evenwel steeds bijkomende voorwaarden stellen. Controleer daarom vooraf de precieze reisvoorwaarden van het land van bestemming of van de landen waar je in transit bent. Het voorkomt onaangename verrassingen.

TWEE GRATIS PCR-TESTEN
Wie nog niet de kans heeft gekregen om zich volledig te laten vaccineren en zo immuniteit te verwerven, krijgt de kostprijs van een PCR-test terugbetaald tot een maximum van 55 euro. De test moet worden afgenomen in België en daarvoor moet je eerst een Corona Test Prescription Code aanvragen bij de FOD Volksgezondheid.

Je kan de financiële tegemoetkoming maximaal 2 keer benutten, tijdens de maanden juli, augustus en september. Ook kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar kunnen hier gebruik van maken.

NA TERUGKEER UIT HET BUITENLAND
Terugkeer uit groene of oranje zone:

 • Geen verplichting tot quarantaine of test. Let wel: de status van een zone kan tijdens je verblijf wijzigen.

Terugkeer uit rode zone:

 • Wie beschikt over een digitaal coronacertificaat met volledig vaccinatie (+ 2 weken), recente negatieve PCR-test (< 72 uur) of herstelcertificaat hoeft niet in quarantaine.
 • Wie zich bij aankomst onmiddellijk laat testen (dag 1 of dag 2), hoeft niet in quarantaine. Vanaf 12 jaar wordt een negatieve PCR-test gevraagd. Kinderen onder de 12 jaar hoeven geen test te doen.

Terugkeer uit zone met heel hoog risico (variants of concern):

 • Verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7.
 • Deze verplichting geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd. Het gaat immers om gevaarlijke virusvarianten die we buiten Europa willen houden.

PASSENGER LOCATION FORM BLIJFT BEHOUDEN
Aan het gebruik van het Passenger Location Form verandert er niets. Het onderscheid tussen professioneel en niet-professioneel reizen vervalt. Ook voor professionele reizen moet vanaf 1 juli een PLF worden ingevuld in plaats van de
Business Travel Abroad-tool (BTA).

---
Sluitingsuur horeca
Het sluitingsuur van de horeca wordt vanaf 9 juni voor zowel binnen als buiten op 23.30 uur gebracht. Het openingsuur wordt vervroegd naar 5u ’s ochtends. .

Evenementen
In de periode van 1 juli tot en met 31 augustus kunnen er een dertigtal testevenementen plaatsvinden. Bedoeling is bijkomende kennis te verwerven over hoe veilig een evenement te organiseren, rekening houdend met beschikbare wetenschappelijke gegevens.
Er komen onder meer testevenementen rond het gebruik van het COVID Safe Ticket, luchtkwaliteit en crowd management.
Vanaf 13 augustus kunnen er ook grootschalige evenementen plaatsvinden. Voor deelnemers van deze evenementen is een volledige vaccinatie (+ 2 weken) of een recente PCR-test (< 72 uur) vereist. Ook bestaat de mogelijkheid om te voorzien in snelle antigeentesten ter plaatse. Er geldt een plafond van maximaal 75.000 bezoekers.

---

10 tips om veilig van de zomer te genieten

 1. Laat je vaccineren. Hoe meer mensen gevaccineerd, hoe veiliger voor ons allemaal.
 2. Was je handen regelmatig. En volg ook de overige hygiëneregels zoals bij het hoesten of niezen.
 3. Ziek of symptomen? Blijf thuis en neem contact met je huisarts.
 4. Test jezelf als je nog niet gevaccineerd bent. Je vindt een zelftest bij de apotheker.
 5. Kies voor buiten. Want buiten is het veiliger.
 6. Kleiner is fijner. Een groep van vijf is veiliger dan een groep van vijftig.
 7. Iedereen in het gezelschap gevaccineerd? De mondmaskers mogen af.
 8. Verlucht en ventileer binnenruimtes. Zo vermijd je een viruswolk binnen.
 9. Hou nog even veilige afstand. Op anderhalve meter blijft het veiliger tot iedereen is gevaccineerd.
 10. Hou het ook op reis veilig. Download het digitaal coronacertificaat, gebruik je corona-app en informeer je over lokale regels.

Download Coronalert in de app store
Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden en gebruiken. Nodig daarom vrienden en familie uit om de app te installeren. De app respecteert je privacy en weet niet wie je bent. 
Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen.
Alle informatie, vragen en antwoorden kan je vinden op www.coronalert.be 

Heb je nog vragen?
Kijk voor meer informatie over corona op www.info-coronavirus.be/nl of bel het gratis nummer 0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur). Daarnaast informeert de overheidsdienst voor Volksgezondheid doorlopend over alle nieuwe ontwikkelingen via Twitter en Facebook.

De Vlaamse overheid verzamelt alle relevante informatie op www.vlaanderen.be/corona. Je kan hier ook inschrijven voor een nieuwsbrief. Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je bellen naar het gratis informatienummer 1700.