Corona

Actuele Info voor anderstaligen  (Information in other languages)

Het Overlegcomité heeft woensdag opnieuw strengere maatregelen aangekondigd. Hierdoor wordt de buitenbubbel opnieuw teruggebracht tot vier en moeten de niet-medische contactberoepen weer sluiten. Voor de niet-essentiële winkels moeten we voortaan eerst een afspraak maken. De maatregelen gaan in op vrijdag 26 maart en duren tot 23 april, tenzij hieronder anders vermeld.

Scholen sluiten
Van 29 maart tot 2 april sluiten de lagere scholen het secundair, deeltijds en kunstonderwijs. De lessen zouden op 19 april voltijds hervatten. De examens in het secundair kunnen wel nog doorgaan. Alleen de kleuterscholen blijven open.

Winkelen op afspraak
De 'niet-essentiële winkels' (bijvoorbeeld kleding en meubels) werken vooraan op afspraak. Er gelden tijdsloten en er mogen maximum 50 mensen binnen (afhankelijk van de beschikbare oppervlakte zijn dat er minder). Klanten mogen met twee naar binnen, als ze onder hetzelfde dak wonen. Afhalen blijft ook mogelijk. Winkeliers kunnen nog steeds rekenen op overheidssteun.

Niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, moeten de deuren opnieuw sluiten tot 26 april. De heropening van de horeca blijft gepland op 1 mei.

Sociaal contact
De ‘buitenbubbel’ wordt opnieuw beperkt tot vier personen. Daarbij tellen kKinderen jonger dan twaalf niet mee. Binnenhuis mag je één persoon ontvangen. Ook het maximum van één knuffelcontact blijft behouden.

Binnen België mag je je vrij verplaatsen, maar het verbod op niet-essenttiele reizen blijft van kracht tot 18 april. Dit wordt de komende weken nauwlettend gecontroleerd. De avondklok blijft van kracht tussen middernacht en 5 uur. Tenslotte blijft ook de verplichting op thuiswerk aangehouden.

Onderstaande maatregelen blijven voorlopig van kracht:

Verlengde quarantaine en isolatie

De quarantaineperiode wordt verlegd tot 10 dagen: wie symptomen van Covid-19 vertoont, moet eerst contact opnemen met zijn arts, in isolatie gaan en zich zo snel mogelijk laten testen. De duur van de quarantaine kan worden ingekort, als je een negatieve test hebt afgelegd, die ten vroegste werd afgenomen zeven dagen na de blootstelling.

Als je geen symptomen hebt, maar wel in nauw contact bent geweest bent met iemand die positief is, of terugkeert uit een rode zone in het buitenland, krijg je via contacttracing een code, waarmee je zelf een afspraak kan maken voor een test. Ook na een hoogrisicocontact of reis naar ons land blijft je 10 dagen in quarantaine. 

Mondmasker altijd mee

Het mondmasker is nog steeds verplicht op het openbaar vervoer, in winkels of bioscopen. Daarnaast heeft de provinciegouverneur beslist dat iedereen vanaf de leeftijd van 12 jaar steeds een mondmasker bij zich hebben op plaatsen die toegankelijk zijn voor het publiek. Bovendien moet je een mondmasker of een alternatief dat de mond en de neus bedekt dragen op volgende plaatsen en/of tijdens volgende activiteiten:

  • de openbare gebouwen in alle voor het publiek toegankelijke delen;
  • de omgeving van onderwijsinstellingen, tijdens de gebruikelijke in- en uitlooptijden van de onderwijsinstelling, binnen een straal van 200 meter van de in- en uitgangen ervan: kleuter-, lager-, secundair-, hoger-, universitair- en volwassenenonderwijs;
  • de winkelstraten (tijdens de openingsuren van de handelszaken), de markten, de kermissen, en elke private of publieke druk bezochte plaats;
  • de burgerlijke huwelijken, begrafenissen en crematies;
  • de collectieve uitoefening van de eredienst en de collectieve uitoefening van de niet-confessionele morele dienstverlening, alsook de activiteiten binnen een filosofisch-levensbeschouwelijke vereniging
  • lessen in auditoria.

Download Coronalert in de app store
Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus.
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden en gebruiken. Nodig daarom vrienden en familie uit om de app te installeren. De app respecteert je privacy en weet niet wie je bent. 
Laat je een coronatest afnemen? Dan kan je het resultaat direct op je smartphone ontvangen.
Alle informatie, vragen en antwoorden kan je vinden op www.coronalert.be 

Heb je nog vragen?
Kijk voor meer informatie over corona op www.info-coronavirus.be/nl of bel het gratis nummer 0800 14 689 (bereikbaar van 8 tot 20 uur). Daarnaast informeert de overheidsdienst voor Volksgezondheid doorlopend over alle nieuwe ontwikkelingen via Twitter en Facebook.

De Vlaamse overheid verzamelt alle relevante informatie op www.vlaanderen.be/corona. Je kan hier ook inschrijven voor een nieuwsbrief. Als je nog bijkomende vragen hebt, kan je bellen naar het gratis informatienummer 1700.