Kleine Landschapselementen
Vroeger hadden KLE’s een economische waarde als o.a. brandhout, doornhaag, afsluiting, … Nu hebben ze:
- een economische waarde voor toerisme.
- een ecologische waarde. Ze helpen met de bestrijding van erosie op hellende gronden en vormen ze beschutting tegen zon, regen en wind voor het vee. Daarnaast zijn ze ook van belang voor de lokale flora en fauna als leefbiotoop, migratieroute tussen natuurgebieden of als schuilplaats.
Om dit te ondersteunen geeft de gemeente een subsidie van maximaal € 250,- / jaar / aanvrager voor de aanleg van een KLE. Voor meer info en de voorwaarden kun je hier terecht.
Zwaluwen
Zwaluwen zijn sinds mensenheugenis een deel van onze natuur en cultuur. Ze kondigen de lente in onze streek aan, maar de laatste jaren gaat het niet zo goed met ze. Elk voorjaar ondernemen zwaluwen een zware tocht van Afrika naar onze streken om te broeden. Als ze hier aankomen, blijken elk jaar meer en meer zwaluwnesten verdwenen te zijn. Door de afbraak en verbouwing van woningen, stallen en schuren blijven er steeds minder plaatsen over waar zwaluwen hun nest kunnen bouwen. Hun nesten hebben geen houvast tegen de moderne bouwmaterialen. Ook verharden we steeds grotere delen van de bodem. Om niet te veel energie te verspillen, moeten zij binnen een straal van enkele honderden meters van hun nest modder van voldoende kwaliteit vinden.
Om de zwaluwen te helpen, geeft de gemeente een subsidie voor het instandhouden en beschermen van nestgelegenheden voor huis-, boeren- en gierzwaluwen. Meer info vind je hier.
Maar ook het Regionaal Landschap De Voorkempen is geïnteresseerd in zwaluwen. Als je kunstnesten hebt en die zijn bewoond, dan mag je dit doorgeven aan hen via www.rldevoorkempen.be.
Energie
De energiekosten bedragen een deel van de je maandelijkse uitgaven. Als je hierop kunt besparen en aan comfort kunt winnen, dan moet je hier niet lang over twijfelen. Als eerste kun je het beste inzetten op isolatie, maar ook ventilatie mag je niet vergeten. Als je alles sterk isoleert en er is geen natuurlijke verluchting meer mogelijk, dan kan dit nadelig zijn voor de gezondheid in je huis. Zorg er daarom voor om in zo’n geval te voorzien in een andere vorm van ventilatie. Als je isolatie en ventilatie in orde is, kun je kiezen voor een warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, … Uiteraard moet je hierbij nog altijd wel in gedachten houden dat je je apparaten niet mag vergeten uit te zetten als je ze niet gebruikt.
Voor inspiratie wat je zoal allemaal kunt doen, kun je kijken in de brochure "Energieke landbouw: Watt brengt het op?!" van de Vlaamse Overheid.
Om hierin tegemoet te komen zijn er verschillende mogelijkheden om een premie te bekomen:
Provinciale landbouwkamer
De Provinciale Landbouwkamer groepeert alle aan land- en tuinbouwgerelateerde organisaties, coöperaties en overheidsdiensten met een structurele werking in de provincie Antwerpen. De Provinciale Landbouwkamer staat dicht bij de praktijk. Ze weet wat leeft bij de landbouwers en kent de uitdagingen waar ze voor staan. Vanuit die kennis geeft ze advies en impulsen aan het provinciaal beleid. Omgekeerd toetst het provinciebestuur, via de Provinciale Landbouwkamer, zijn beleid aan de praktijk.
Voor meer informatie en de mogelijke ondersteuning die zij bieden vind je hier.
Bescherming van nesten en jongen van vijf broedvogelsoorten op landbouwpercelen
De overheid heeft een subsidieregeling goedgekeurd voor de bescherming van vijf vogelsoorten die op de grond kunnen broeden op landbouwpercelen die niet in natuurbeheer zijn. Het gaat om de bruine kiekendief, de grauwe kiekendief, de kwartelkoning, de velduil en de grauwe gors. Indien nesten en jonge vogels van deze soorten niet beschermd worden, lopen ze een groot risico om weggemaaid te worden tijdens maai- of oogstwerkzaamheden. Voor de kwartelkoning geldt dit ook voor volwassen vogels die hun verenkleed wisselen tijdens de rui. Met het subsidiereglement kan je worden vergoed voor de gederfde inkomsten en extra inspanningen als ter bescherming van deze vogelsoorten pas na de gebruikelijke datum gemaaid of geoogst wordt.
Voor elk van deze vijf soorten zijn er eigen voorwaarden waaraan de waarneming moet voldoen en welke beschermingsmaatregelen genomen moeten worden. Deze voorwaarden vind je hier terug.
Je vult het aanvraagformulier in en bezorgt dit aan Agentschap voor Natuur en Bos, Havenlaan 88, 1000 Brussel of per mail op patricia.joillet@vlaanderen.be.