Klimaatrobuster voedsellandschap: dialoogmomenten
Het is geen geheim dat de land- en tuinbouw in de Noorderkempen een groot deel van ons voedsel produceren. Om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst mogelijk blijft, nodigen RURANT vzw en Regionale Landschappen De Voorkempen en Kleine en Grote Nete land- en tuinbouwers uit om hun krachten te bundelen tijdens drie dialoogavonden.
Tijdens die bijeenkomsten op 18, 20 en 26 november zullen de agrarische ondernemers zelf schrijven aan een actieplan waarin landbouw en landschap elkaar versterken. Land- en tuinbouw en het landschap zijn immers niet van elkaar los te koppelen. Een uitgebreide analyse van de sector, het landschap en de bijhorende uitdagingen en kansen in deze regio, vormen de basis van de avonden.
De landschapsscan: analyse van landbouw en landschap in de Noorderkempen
In het eerste deel van 2024 werd een analyse uitgevoerd in dialoog met landbouwers en belanghebbenden uit het LEADER MarkAante Kempen + gebied. Het bracht de verscheidenheid aan land- en tuinbouwprofielen in kaart, alsook de verschillende deellandschappen met o.a. het Open landschap Noorderkempen, het Centraal zandleemlandschap, de Landschappen van de Mark en de Weerijsbeek…
Gesprekken met landbouwadviesraden en individuele land- en tuinbouwers gaven inzicht in de noden en uitdagingen, al dan niet verbonden aan bepaalde landschapszones. De geformuleerde uitdagingen vertrekken vanuit drie invalshoeken: de sociologische en welzijnsgerelateerde uitdagingen, de economische en bedrijfstechnische uitdagingen en de ecologische en landschappelijke uitdagingen. Deze bijzonder waardevolle informatie werd samen met het nodige cijfermateriaal verwerkt in de landschapsscan Klimaatrobuust voedsellandschap Noorderkempen.
RURANT vzw en de Regionale Landschappen stellen tijdens elke dialoogavond voor wat ze hebben geleerd over het gebied en van de boeren. Met de aanwezigen kijken ze naar wat er nodig is om op korte en lange termijn te werken aan een productief en klimaatrobuust voedsellandschap.
De toekomst
In het voorjaar van 2025 gaat dit proces verder. Samen met land- en tuinbouwers wordt een gedragen plan opgemaakt om concrete en meetbare acties op het terrein te kunnen realiseren. Het blijft niet enkel bij het schrijven van een plan, enkele eerste acties worden vertaald naar projectideeën die op korte termijn te realiseren zijn.
Zo wordt gestreefd naar voldoende schaalgrootte om actoren, beleid, lopende processen en beschikbare instrumenten meer en beter op elkaar af te stemmen. Tegelijkertijd bouwt dit initiatief aan een samenwerking of coalitie die in de toekomst haar schouders zet onder de realisatie van het actieplan.
Dialoogmomenten
- Maandag 18 november om 20 uur - OC Zonnedauw, zaal Heidezaal (Kapellensteenweg 171 in Kalmthout)
- Woensdag 20 november om 13.30 uur - GC 't Heilaar, zaal Foyer (Heilaarstraat 35 in Beerse)
- Dinsdag 26 november om 20 uur - OC ’t Centrum, zaal Foyer (Dorpsstraat 73 in Sint-Lenaarts)
De dialoogmomenten staan open voor alle land- en tuinbouwers uit het LEADER-gebied MarkAante Kempen+ (Stabroek, Kapellen, Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, Zoersel, Malle, Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas, Beerse en Baarle-Hertog).
Via de link hieronder kun je inschrijven of aangeven dat je op de hoogte wil blijven als je er niet kunt bij zijn: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-y__t3quMbWpx3Awxn3MNY3I2vaY…