Ophokplicht pluimvee

Ophokplicht voor pluimveeSinds 15 november geldt er in ons land voor iedereen een ophokplicht voor vogels, nadat er in Oostende een besmetting van het vogelgriepvirus vastgesteld is. Dat meldt het FAVV. Niet alleen professionele bedrijven, ook particulieren moeten nu dus hun kippen of ander pluimvee ophokken of afschermen. 

Vogelgriep in het land
In een vogelopvangcentrum in Oostende is vrijdag het vogelgriepvirus vastgesteld bij drie wilde vogels. Het staat nu dus vast dat het virus in ons land is. Daarom kondigt het voedselagentschap FAVV strengere maatregelen aan. Professionele pluimveehouders moesten hun dieren al ophokken sinds begin deze maand en particulieren moesten hun dieren al laten eten en drinken onder een net, maar vanaf vandaag geldt die volledige ophokplicht ook voor particulieren.

Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waarvoor waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig zijn. Er is geen wetenschappelijke indicatie dat het virus ook schadelijk is voor de mens. In België werd het virus voor het laatst in juni en juli 2017 gedetecteerd.

Ophokplicht voor kippen, siervogels en duiven
Dus iedereen die kippen, siervogels of duiven heeft, moet zijn vogels dus ophokken of afschermen met een net. "Op die manier wordt contact vermeden met wilde vogels, die het virus zouden kunnen overdragen", klinkt het bij het FAVV. "De voeder- en drinkbak moet binnen geplaatst worden of afgeschermd worden." Markten, tentoonstellingen of beurzen waren al verboden door het coronavirus. Als die opnieuw mogen doorgaan, zullen ook daar strengere maatregelen gelden.

Het FAVV benadrukt dat er geen risico verbonden is voor consumenten: "Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden."

Een dode wilde vogel gespot? Bel 0800 99 777
Mensen die in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerken, worden verzocht om dit te melden op het gratis telefoonnummer 0800 99 777. Op die manier kan eventueel een onderzoek voor vogelgriep worden opgestart. Om te voorkomen dat het virus verspreid wordt, is het aangeraden om de vogels niet aan te raken.

Meer info
Dienst noodplanning - 03 690 46 20 - info@wuustwezel.be