Bezienswaardigheden

Uitkijktoren de Klot

Natuurgebied de Maatjes is een grensoverschrijdend moerasrietlandschap. Het ligt grotendeels in de gemeente Zundert en in de Belgische gemeenten Wuustwezel en Kalmthout. Nabij het punt waar de drie gemeenten elkaar raken, is een 7 meter hoge uitkijktoren gebouwd, vanwaar u over de wijde omgeving kan uitkijken.

De benaming 'de Klot' verwijst naar een klomp veen of turf. Tussen de jaren 1250 en 1750 werd hier op haast industriële schaal turf ontgonnen. De turf werd afgevoerd naar Roosendaal, Bergen-op-Zoom, Antwerpen, ... Vanop de uitkijktoren kan je nog steeds turfrelicten in het landschap zien.

Na de turfontginning is dit gebied spontaan geëvolueerd naar een heidelandschap. Begin 20ste eeuw werd begonnen met het vruchtbaar maken van dit gebied. De ruilverkaveling rond 1970 gaf het landschap het huidige uitzicht. Vanop de toren kunnen we als het ware 800 jaar landschapsevolutie tonen.

Het natuurgebied is van zeer grote ecologische waarde. Natuurliefhebbers en vogelspotters zullen dan ook vlug hun weg naar de uitkijktoren vinden.

Verder tonen plannen uit de Eerste Wereldoorlog dat de Doodendraad ter hoogte van de toren liep. In het kader van de vele herdenkingen is er een reconstructie van deze draad aan de voet van de toren geplaatst.

De uitkijktoren bevindt zich op de hoek van de Sneygaertstraat en de Hanne Wiewauweg. Zeven infoborden brengen de rijke geschiedenis van dit gebied tot leven.