Vakantie? Denk aan je reisdocumenten!

Heb je reisplannen? Denk er dan zeker aan om enkele weken vóór je vertrek de geldigheid van je identiteits- of reisdocumenten na te kijken. Ook voor minderjarigen heb je in het buitenland een reisdocument nodig.

Vraag tijdig je reisdocumenten aan
In de meeste Europese landen en ook in een aantal landen buiten Europa kun je terecht met je elektronische identiteitskaart. Voor kinderen tot twaalf jaar is de kids-ID een officieel reisdocument. Een lijst van landen waar de identiteitskaart en kids-ID geldig zijn, kun je raadplegen op www.eid.belgium.be.

Het duurt twee weken om een kids-ID aan te maken. Doe je aanvraag bij de dienst burgerzaken dus best minstens één maand voor je reis. Voor de aanvraag moet je kind meekomen en breng je een recente kleurenpasfoto, frontaal genomen, met neutrale gelaatsuitdrukking en met effen witte achtergrond mee (richtlijnen pasfoto).

Een paspoort
Voor sommige landen heb je een paspoort (internationale reispas) nodig, ook voor kinderen. Informeer je verder of kijk op www.diplomatie.belgium.be.  

De normale aanvraagprocedure duurt zes werkdagen. Toch kun je best je aanvraag twee tot vier weken vóór je vertrek doen. Hou er rekening mee dat je de reispas al in je bezit moet hebben wanneer je een visum aanvraagt of wanneer je jouw paspoortnummer ergens moet doorgeven.

Voor de aanvraag heb je een recente kleurenpasfoto, frontaal genomen, met neutrale gelaatsuitdrukking en met effen witte achtergrond nodig (richtlijnen pasfoto). Als je nog een oud paspoort hebt, moet je dit ook meebrengen.

Hoe sneller, hoe goedkoper
Dringende aanvragen zijn ook mogelijk, maar die zijn aanzienlijk duurder. Je kunt bij de dienst burgerzaken steeds met bancontact betalen.

Meer info   
Dienst burgerzaken – 03 690 46 09 – burgerzaken@wuustwezel.be