Wuustwezel heeft vijf woonkernen

Wuustwezel, een fusiegemeente
Wuustwezel en Loenhout hebben niet altijd een eenheid gevormd.  In januari 1977 zijn de vroegere gemeenten Loenhout en Wuustwezel tot één administratief geheel verenigd met de fusie.  Zo kwam een nieuwe gemeente tot stand, 8.942 ha groot met 11.793 inwoners. Momenteel telt Wuustwezel 21.539 inwoners.

De woonkernen van Wuustwezel

Een fusiegemeente met 5 woonkernen.

- In Wuustwezel centrum vind je het administratieve centrum: gemeentehuis, magazijn, hoofdbibliotheek, brandweerkazerne, politie, en een sporthal.  Ook op cultureel gebied zijn er heel wat voorzieningen zoals theaterzaal Kadans en cultureel centrum Blommaert.

- In Gooreind zijn de meeste sociale voorzieningen geconcentreerd: je vindt er het OCMW en het rusthuis St.-Jozef.  Daarnaast is Gooreind ook de plaats waar heel wat niet-gemeentelijke sociale voorzieningen zich bevinden: De Oever, een dagverblijf voor gehandicapten; CODA, een tehuis voor palliatieve zorgen; Op cultureel gebied is er het Vormingscentrum .t Gasthuis, en het Schoolhuis en zijn er de sportterreinen.

Loenhout was oorspronkelijk een onafhankelijke gemeente, en dat zie je nog een beetje aan de infrastructuur: het vroegere gemeentehuis doet nu dienst als wijkhuis.  Daarnaast is er de Tiendenschuur, die gebruikt wordt door de verenigingen, een sportschuur en de sportvelden naast het Wijkhuis.

Sterbos is een gehucht dat groeide rond het kasteel, een kapel en een parochiecentrum.  Sinds vorig jaar is er ook een volwaardig wijkhuis waar verenigingen gebruik van kunnen maken voor hun activiteiten.

Braken ten slotte is een klein gehucht dat groeide rond de vroegere grensovergang en de daarmee gepaard gaande douaneactiviteiten.  Er is een kapel en een schooltje.