Vlaams rampenfonds

Het Vlaams rampenfonds verleent een tegemoetkoming in de materiële schade, veroorzaakt door natuurfenomenen, die door de Vlaamse Regering als ramp worden erkend.

Sinds 1 januari 2020 is het decreet van 5 april 2019 in voege en wordt niet langer een onderscheid gemaakt tussen algemene rampen en landbouwrampen.  Alle schade veroorzaakt door erkende uitzonderlijke weersomstandigheden worden gegroepeerd als RAMP en wordt behandeld door het Vlaams Rampenfonds.

Niet langer het stads- of gemeentebestuur, maar de getroffenen zelf, dienen vanaf heden binnen zestig dagen na het schadelijk weersverschijnsel een aanvraag tot erkenning als ramp in bij het Vlaams Rampenfonds.

Hoe verloopt de procedure?

Hoe verloopt de procedure?

1) Maak zelf melding van de geleden schade

Volgens de huidige regelgeving moeten schadelijders binnen een termijn van zestig dagen na het schadelijk weerfenomeen zelf melding maken van de geleden schade. Gemeenten kunnen dit dus niet langer doen voor hun burgers.

Per schadelijk weersverschijnsel kan elke getroffene maar één melding doen van de geleden schade. Bij de schademelding hoeven geen bijlagen gevoegd te worden. Een schademelding is geen aanvraag voor een tegemoetkoming van het Vlaams rampenfonds. Een aanvraagdossier kan pas ingediend worden nadat een schadelijk weerfenomeen als ramp erkend is.

Meer informatie over de melding van schade vind je op de website van het Vlaams rampenfonds.

2) Vlaams rampenfonds onderzoekt of meldingen kunnen erkend worden als ramp.

Het Vlaams rampenfonds onderzoekt de geregistreerde meldingen en toetst die af aan de financiële en wetenschappelijke erkenningscriteria. zo wordt er ook advies gevraagd aan instellingen zoals het KMI, de VMM, het WL en de KSB afhankelijk van het weersverschijnsel. Als voldaan is aan de erkenningscriteria, legt het Vlaamse rampenfonds een dossier voor eventuele erkenning voor aan de Vlaamse Regering.

De erkenning van het weersverschijnsel als ramp wordt vastgelegd in een erkenningsbesluit van de Vlaamse Regering. Dat erkenningsbesluit wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en op de website van het Vlaams rampenfonds.

3) Een aanvraag tot tegemoetkoming indienen

Schadelijders moeten een aanvraag indienen voor het einde van de derde maand die volgt op de maand waarin het erkenningsbesluit in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd is. de aanvraag kan het best ingediend worden via het e-loket op de website van het Vlaams rampenfonds.

Het is belangrijk de schadelijders de geleden schade omstandig beschrijven en een gedetailleerde raming van de schade opmaken. ze moeten bij de aanvraag ook alle relevante documenten voegen die de schade kunnen verduidelijken en staven.

Voor welke schade kan een tegemoetkoming aangevraagd worden?

Voor welke schade kan een tegemoetkoming aangevraagd worden?

Bij algemene schade komen goederen die verzekerd kunnen worden via een brandpolis eenvoudige risico's niet in aanmerking voor een tegemoetkoming. Meer info vind je op de website van het Vlaams rampenfonds.

Sinds het decreet van  5 april 2019 in werking is getreden valt landbouwschade ook onder de bevoegdheid van het Vlaams rampenfonds.. Om een tegemoetkoming voor landbouwschade te kunnen aanvragen, is het bij sommige weersverschijnselen vereist dat een brede weersverzekering afgesloten is. Meer info vind je op de website van Vlaams rampenfonds.

Om een tegemoetkoming voor landbouwschade aan te vragen bij het Vlaams rampenfonds, is het sinds 1 januari 2020 niet meer vereist dat de commissie tot vaststelling van schade aan teelten de schade vaststelt. Het is bijgevolg niet meer verplicht het proces-verbaal van de gemeentelijke commissie bij de aanvraag te voegen.

Juridische basis

Juridische basis

De procedure voor de erkenning van een weersverschijnsel als ramp is bepaald in het decreet van 5 april 2019 en het besluit van de Vlaamse Regering van 30 oktober 2020.

Voor verdere inlichtingen kan je terecht op de website van het Vlaams Rampenfonds of op rampenfonds@vlaanderen.be.

DEPARTEMENT KANSELARIJ EN BUITENLANDSE ZAKEN
Vlaams rampenfonds
tel: 02 553 50 10
Conciencegebouw
Koning Albert II-laan 15 bus 209
1210 Brussel