Bouwen aan een kindvriendelijk Wuustwezel

Wuustwezel mag zich al zeker tot 2027 een kindvriendelijke gemeente noemen! Na een voorbereidend traject van meer dan twee jaar, kreeg het lokaal bestuur het label eind 2022 overhandigd.

Het label erkent steden en gemeenten die streven naar de realisatie van alle rechten van het kind, zoals omschreven in het Kinderrechtenverdrag. Kijk voor meer info hierover op de website van Kindvriendelijke gemeenten.

De komende jaren gaan we aan de slag met de input van kinderen en jongeren. Daarbij kiezen we elk jaar drie thema's. In 2023 werken we aan de prioriteiten die we uit het voorbereidend traject hebben gehaald: jeugdruimte, participatie en communicatie en de werking van het Huis van het Kind. In 2024 werken we aan volgende prioriteiten: kwetsbare gezinnen, verkeersveiligheid en jeugdruimte.

Heb je zelf suggesties om onze gemeente nog kindvriendelijker te maken? Laat het ons zeker weten via jeugd@wuustwezel.be of wuustwezelwenst.be!

Kinderen staan centraal in het beleid

Kinderen staan centraal in het beleid

Een kindvriendelijke gemeente:

  • Heeft een breed draagvlak om op lange termijn te werken aan kindvriendelijkheid;
  • Zet de participatie van kinderen en jongeren centraal;
  • Baseert haar beleid op een analyse van alle beleidsdomeinen met raakvlakken met de leefwereld van kinderen en jongeren;
  • Gaat in interactie met andere belanghebbenden;
  • Zorgt voor een strategische verankering van haar keuze voor een kindvriendelijk beleid. 

Het lokaal bestuur Wuustwezel wil kinderen en jongeren centraal zetten in het beleid en hen er actief aan laten participeren. Als we kinderen en jongeren op jonge leeftijd mee betrekken in ons beleid, zullen zij in hun latere leven ook betrokken burgers worden.

“Ruimte om te leven”, zo luidt de slogan van Wuustwezel. Het lokaal bestuur wil letterlijk en figuurlijk ruimte geven aan kinderen en jongeren om zichzelf te zijn, zich veilig te voelen en om actief deel te nemen aan het beleid. We baseren ons op deze pijlers: ruimte om te bewegen, ruimte om zichzelf te zijn, ruimte om te participeren en ruimte om te (be)spreken.

We geven kinderen en jongeren zo fysiek en mentaal de ruimte om overal te mogen komen, om zich goed te voelen, om actief deel te nemen aan het beleid en om zelf mee te schrijven aan het verhaal van een kindvriendelijk Wuustwezel. Alle acties en andere initiatieven toetsen we af aan hun impact op de leefwereld van kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren zijn de basisgedachte in elk project en elk thema dat opgestart wordt. Daarnaast staan ook de kinderrechten centraal. Alle diensten en het bestuur zijn op de hoogte van die rechten en verweven ze in hun beleid.

 

Kindvriendelijk Wuustwezel: het volledige traject

Kindvriendelijk Wuustwezel: het volledige traject

In een eerste fase van het traject werd onderzocht hoe kindvriendelijk Wuustwezel al is. Er werden vragenlijsten voor kinderen, jongeren en volwassenen opgesteld, data-analyses gemaakt en aansluitend focusgroepen georganiseerd met gemeentediensten, de jeugdraad, jongeren en het middenveld.

Op basis van de verzamelde informatie werd een samenvattend rapport opgesteld waaruit drie prioriteiten werden vastgelegd:

  • Jeugdruimtebeleid: Er zijn voldoende kwaliteitsvolle, aantrekkelijke en bereikbare plekken in Wuustwezel om te spelen, rond te hangen en elkaar te ontmoeten, zowel binnen als buiten. Het zijn plekken waar iedereen zich goed voelt.
  • Gecoördineerd hulpverleningsaanbod: Kinderen en jongeren kunnen terecht bij diverse hulpverleningsorganisaties in Wuustwezel, zowel fysiek als digitaal. Ze zijn op de hoogte van deze organisaties en hun aanbod en vinden vlot de weg er naartoe, net zoals hun ouders, leerkrachten en andere betrokkenen.
  • Echte betrokkenheid: Kinderen en jongeren nemen actief deel aan het beleid van de gemeente en/of hun school en geven hun ideeën en mening over thema's die raken aan hun leefwereld. Ze zijn en blijven op de hoogte van wat er met hun ideeën en meningen wordt gedaan.

Deze drie prioriteiten werden daarna verder uitgediept in een belevingsonderzoek bij kinderen en jongeren. Van april tot oktober 2021 gingen we in gesprek met honderden kleuters, kinderen en jongeren uit onze gemeente. In die gesprekken vertelden zij hoe zij die drie thema's beleven in Wuustwezel. Al hun antwoorden werden verzameld in een rapport.

De resultaten uit het rapport (en dus de aanbevelingen van kinderen en jongeren) werden vervolgens besproken met de verschillende gemeentediensten. Zo werd er een visie en een strategie ontwikkeld voor een kindvriendelijk Wuustwezel en de acties die daaraan verbonden zijn. Het volledige portfolio werd medio 2022 ingediend bij de jury, in september volgde een verdediging bij Bataljong vzw en de stuurgroep. 

Midden oktober werd de jeugddienst op de hoogte gebracht van het goede nieuws: Wuustwezel mag zich vanaf 14 november een van de 34 kindvriendelijke Vlaamse steden en gemeenten noemen. De jury oordeelde dat het potentieel aanwezig is in onze gemeente om lokaal een sterk kindvriendelijk verhaal te schrijven.

 

Willy Wezel helpt kinderen participeren

Willy Wezel helpt kinderen participeren

Alle lagere scholen in Wuustwezel ontvingen in september-oktober 2023 elk een Willy Wezel-brievenbus van het lokaal bestuur. Via die brievenbussen kunnen kinderen hun vragen, opmerkingen of dromen opsturen naar de burgemeester en het bestuur. 

Het lokaal bestuur vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren hun stem kunnen laten horen. Als zij op jonge leeftijd al mee participeren, hopen we samen naar een gemeente te kunnen werken waar voor jong en oud ruimte is om te (be)spreken. Willy Wezel, de mascotte van kindvriendelijk Wuustwezel, geeft kinderen de kans om zelf hun ideeën, vragen, klachten, mening, enz. door te geven aan de gemeente.

We proberen Willy Wezel zo breed mogelijk in beeld te brengen bij de kinderen in Wuustwezel. Zo komt hij steeds terug in het gemeentelijk infoblad W-tje dankzij onze jeugdredactie, en zal hij nu dus ook elke schooldag zichtbaar zijn in alle lagere scholen in Wuustwezel. Zo herinneren we de kinderen er elke dag opnieuw aan dat ook zij een stem hebben in onze gemeente.

Bij het leveren van de eerste Willy Wezel-brievenbussen kregen we meteen enthousiaste reacties van leerlingen en schoolpersoneel. Kinderen herkennen Willy Wezel al en weten waarvoor hij staat. De eerste stappen zijn dus gezet om kinderen attent te maken op het feit dat zij kunnen wegen op het beleid hier in Wuustwezel. Met projecten als deze proberen we dit nog meer uit te dragen.

Wie iets wil melden aan het lokaal bestuur, kinderen én volwassenen, kan dat trouwens ook steeds doen via de grote witte brievenbussen die je vindt aan het gemeentehuis, aan het Schoolhuis in Gooreind en aan het Wijkhuis in Loenhout. 

In Wuustwezel gaan wij voor Kindvriendelijk wonen!

In Wuustwezel gaan wij voor Kindvriendelijk wonen!

Als Kindvriendelijke gemeente willen we zorgen dat ook onze jongste inwoners ruimte hebben om te (be)leven. Om deze doelstelling in de toekomst te blijven garanderen, formuleerden we “de 6 principes voor Kindvriendelijk wonen in Wuustwezel”. De principes vormen een stapsteen om de kindvriendelijke blik door te trekken naar de ruimte die de formele kind- en jeugdruimte (bv. speel- en sportterreinen) overstijgt.

Deze principes zijn het resultaat van een samenwerking tussen de experten binnen de eigen organisatie, en zijn daarnaast ook een voortvloeisel van onderzoeken en de participatie tijdens het traject naar het label Kindvriendelijke gemeente. Het lokaal bestuur zal deze in de toekomst meegeven aan projectontwikkelaars die zich engageren in onze gemeente.

Gebundeld in een overzichtelijk document krijgen projectontwikkelaars een kader mee van het beeld dat het lokaal bestuur wil uitdragen. Op die manier kan er aandacht gevestigd worden op de leefbaarheid en het trage, groene karakter in onze gemeente. Het is een middel om te tonen waar Wuustwezel als Kindvriendelijke gemeente belang aan hecht. De principes vormen in dat opzicht een hefboom om het gesprek aan te gaan tussen projectontwikkelaars en het lokaal bestuur om die leefbaarheid te blijven garanderen. Daarnaast is het ook een instrument om de participatiereflex met kinderen en jongeren breder door te trekken naar ruimtelijke projecten.