Nieuw(s)
Hierbij een overzicht van het meest recente nieuws:
Lekkerstappen Wandelgids 2024-2025
Lekkerstappen Wandelgids 2024-2025
Het Lekkerstappen Wandelfestival loopt weer!
Ook deze winter lanceert Lekkerstappen het Lekkerstappen Wandelfestival. Van 1 oktober 2024 tot en met 31 maart 2025 kan je weer genieten van 31 gloednieuwe wandeltochten, die je langs de mooiste plekjes van de ruime regio gidsen. Elke route is zo'n 10 km lang. Voor en na je tocht kan je genieten van de gastvrijheid van de deelnemende horecazaken, laat je maar eens goed verwennen. En zoals altijd maak je al wandelend kans op een heleboel prachtige maand- en hoofdprijzen.
De routebeschrijvingen kan je gratis downloaden op www.lekkerstappen.be of ophalen bij de deelnemende vertrekpunten.
De wandelroute vanuit Wuustwezel kan je gratis ophalen bij het Wezelshof.
De Lekkerstappen Wandelgids 2024-2025 kan je gratis komen ophalen aan het loket van Toerisme (Poort naar het Platteland, in de bibliotheek van Wuustwezel).
Ontdek hierin een artikel met nieuwe wandelroutes in Wuustwezel.
De Klot weer toegankelijk
De Klot weer toegankelijk
Vanaf vrijdag 27 september is de Klot weer toegankelijk voor het publiek. Aannemer ZET Wonen herstelde de houten uitkijktoren de voorbije weken helemaal in zijn oude glorie. Het project is intussen opgeleverd.
Sinds eind 2022 was de Klot niet meer toegankelijk, omdat de toren door houtrot instabiel was geworden. De Klot werd oorspronkelijk geopend op 21 juni 2015. Hij fungeert als een baken in het vroegere turflandschap.
De ijzeren turfpaal naast de toren duidt aan hoe hoog de turf hier werd afgegraven.
Activiteitenkalender herfst 2024 en winter 2025
Activiteitenkalender herfst 2024 en winter 2025
Toerisme Wuustwezel heeft een nieuwe kalender uitgebracht met een gevarieerd activiteitenaanbod voor de herfst van 2024 en winter van 2025.
Wuustwezel heeft dan ook heel wat te bieden op vlak van natuur, erfgoed, bewegwijzerde wandelingen en fietstochten, ... Variatie die ook te vinden is in de nieuwe activiteitenkalender.
Bekijk de volledige kalender hier of haal deze gratis op aan het loket van toerisme (Dorpsstraat 36, in de bibliotheek van Wuustwezel).
Inschrijven kan reeds voor alle activiteiten.
Nonnekespad
Nonnekespad
Ontdek het Nonnekespad in Domein Franciscanessen
Domein Franciscanessen is een prachtig natuurgebied in Gooreind waar het heerlijk wandelen is. Het belevingspad Nonnekespad is een extra troef voor het voormalige kloosterdomein.
Het Nonnekespad van ruim 2 km doorkruist het domein en bevat een tiental speelelementen die kinderen prikkelen om op een speelse manier de natuur te beleven. Langs het pad vind je ook verschillende groene luisterpaaltjes. Je draait aan het wieltje en de bomen beginnen te vertellen over de geschiedenis van het kloosterdomein.
Paaltjes met 'nonnekes' op wijzen je de weg en leiden je door het domein.
Leuk weetje nog over de luisterpalen: die zijn ingesproken door enkele leerlingen van de gemeentelijke kunstacademie. Een extra lokale insteek.
Het Nonnekespad is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen de Wuustwezelse jeugddienst, toerisme Wuustwezel en Kempens Landschap met de steun van Leader Provincie Antwerpen, het Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Maar het is eveneens tot stand gekomen dankzij de input en feedback van kinderen uit onze gemeente.
Je bereikt het Nonnekespad het best van de parking van het Sociaal Huis en Amandina, Bredabaan 735 (Gooreind). Voor meer informatie kan je terecht bij de dienst toerisme (toerisme@wuustwezel.be) of de dienst jeugd (jeugd@wuustwezel.be).
Op verlof in de schoonste hof van Antwerpen, de Noordertuin
Op verlof in de schoonste hof van Antwerpen, de Noordertuin
Kom op verlof in de schoonste hof van Antwerpen, De Noordertuin. Dat is de titel van een nieuwe kaart van vijf gemeenten in de noordrand van de provincie. Brecht, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel werken op toeristisch en recreatief vlak al langer samen.
Deze vijf gemeenten willen elkaars toeristische troeven versterken door de krachten te bundelen. Dat doet deze nieuwe publicatie met een overzichtelijke en vrolijk vormgegeven kaart, waarop de trekpleisters duidelijk zijn weergegeven met icoontjes en illustraties.
Op de achterkant vind je de tien hotspots in de vijf gemeenten én staan de grootste terugkerende evenementen opgesomd. Daarnaast worden de contactgegevens van de toeristische diensten vermeld met een QR-code. Die leiden bezoekers snel en eenvoudig naar de webpagina waar meer info te vinden is.
De toeristische kaart is ontworpen door grafisch vormgever Leny van Faar en wordt gratis verdeeld via de toeristische diensten van de vijf gemeenten in de Noordertuin van Antwerpen. De kaart zal ook te vinden zijn bij andere gemeenten in de regio en buurgemeenten in Nederland.
Het digitale bestand van de toeristische kaart kan je hier downloaden.
Toegang eerste transversaal tussen Gooreind en Overbroek
Toegang eerste transversaal tussen Gooreind en Overbroek
Wandelen en fietsen van Gooreind naar Overbroek
De eerste transversaal in het Groot Schietveld is opnieuw geopend. Je kan vanaf zonsopgang op zaterdagochtend tot zonsondergang op zondagavond te voet of met de fiets (inclusief elektrische fietsen, speed pedelecs en elektrische steps) van de Arthur Boelstraat in Gooreind naar de Kreolienstraat in Overbroek (Brecht).
De transversalen vormen een dwarse doorsteek over het Groot Schietveld. Defensie sloot die verbindingspaden enkele jaren geleden af, omdat er teveel mensen naar het militair domein afdwaalden.
Oorspronkelijk landschap
Na de grote natuurbrand in april 2021, ging het lokaal bestuur samen met de gemeente Brecht in overleg met Defensie en Natuur en Bos om betere afspraken te maken. Als gevolg van die onderhandelingen, kan de eerste transversaal nu weer open.
De transversaal is zo’n 1,4 km lang en voert je dwars door het militair domein. Dit is sinds het ontstaan van België vrijwel ongewijzigd gebleven en geeft daardoor een uniek beeld van het oorspronkelijke landschap in onze regio.
De transversaal is niet rolstoelvriendelijk. De Arthur Boelstraat is verhard, dus via die weg geraak je wel met een rolstoel tot aan de transversaal.
Veiligheid voorop
Om de veiligheid te waarborgen, heeft Defensie aan beide zijden van de transversaal een draad aangelegd. Die moet ervoor zorgen dat wandelaars en fietsers op de transversaal blijven. Het omliggende terrein blijft immers in gebruik voor oefeningen en is daardoor levensgevaarlijk.
Bezoekers moeten zich aan enkele afspraken houden. Behalve militaire voertuigen en hulpdiensten, mag er geen gemotoriseerd verkeer komen. Je mag er ook niet door als de poorten gesloten zijn. Dat is het geval tijdens de weekdagen, tussen Kerstmis en Nieuwjaar of bij brandfase rood en oranje.
Verder geldt er een rookverbod, een verbod op open vuur en mag je geen afval achterlaten. Honden zijn toegelaten, maar enkel aan de leiband.
Verbinding kloosterdomein
Om het wandelen nog aangenamer te maken, is er ook een nieuw pad dat vanaf de Arthur Boelstraat, achterlangs Wiezelo tot aan het domein Franciscanessen leidt. De route is ongeveer 1,8 km lang en is niet rolstoelvriendelijk.
Nieuwe wandelbrochure 'Wandelen in Wuustwezel'
Nieuwe wandelbrochure 'Wandelen in Wuustwezel'
In de nieuwe wandelbrochure 'Wandelen in Wuustwezel' stellen we onze 9 favoriete wandelingen voor. Of je nu al je hele leven in Wuustwezel woont of er voor het eerst komt, je zal ongetwijfeld je hart kunnen ophalen tijdens de gevarieerde wandeltochten.
We hebben ervoor gekozen de natuur centraal te zetten in deze brochure. Verspreid over onze groene gemeente kom je in rustgevende natuurgebieden die elk seizoen iets unieks te bieden hebben.
Meer info over de brochure en andere mooie wandelgebieden vind je hier. De brochure is te koop aan het loket van Toerisme (Poort naar het Platteland, in de bibliotheek van Wuustwezel) voor 2 euro.
Nieuwe fietsroute: Loeren bij Wuustwezelse boeren
Nieuwe fietsroute: Loeren bij Wuustwezelse boeren
Leer onze gemeente deze zomer beter kennen dankzij de nieuwe fietsroute Loeren bij Wuustwezelse Boeren. De route is zo’n 35 kilometer lang en passeert langs 11 land- en tuinbouwbedrijven. De fietsroute gaat door fraai open landschap en geeft een goed beeld van de groene ruimte die zo kenmerkend is voor onze gemeente.
Bij de meeste deelnemende bedrijven kan je proeven van wat er wordt geproduceerd. De route begint en eindigt aan het Boerenijsje (Sint-Lenaartseweg 190). Langs de route kan je onder meer zelf gekweekte thee degusteren, evenals biologische groenten, verse asperges en aardbeien, eieren en softijs.
Een blik achter de schermen
Bij alle deelnemende bedrijven staan borden met een QR-code. Als je die scant met je smartphone krijg je via een filmpje een blik achter de schermen van de verschillende landbouwbedrijven. Echt een aanrader voor een zomerse uitstap. Haal de gratis folder met de routebeschrijving aan het loket van Toerisme (Poort naar het Platteland, in de bibliotheek van Wuustwezel) of download via Routeyou.
Ook hier vind je meer informatie: https://www.loerenbijdeboeren.be/wuustwezel
Fiets- en wandelkaart (H)oogverblindend Landschap
Fiets- en wandelkaart (H)oogverblindend Landschap
Studenten van Thomas More Kempen hebben in samenwerking met Regionaal Landschap de Voorkempen vier uitkijkpunten in de regio gerealiseerd. Onder de toepasselijke naam ‘(H) Oogverblindend Landschap’ zetten de platformen de typische landschappen van de Voorkempen in de kijker.
De polders in Stabroek en Kapellen, het open landbouwlandschap in Kalmthout, het kleinschalige landschap aan de Weerijsbeek in Wuustwezel of de diepe kleiputten in Brecht: het zijn stuk voor stuk unieke landschappen in onze regio. Ze worden met elkaar verbonden door zeven fiets- en wandelroutes, die zijn samengebracht op een nieuwe kaart.
Gratis afhalen
De kaart met de nieuwe fiets- en wandelroutes kan je gratis afhalen in de toeristische kantoren van Brecht, Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel. Vier wandellussen en drie fietslussen nemen je mee langs de observatieplatformen. Elke wandel- en fietslus passeert minstens één nieuw uitkijkpunt. In totaal goed voor meer dan 145 km fiets- en wandelplezier! In Wuustwezel leiden de tochten naar de Baileybrug, waar ook het landschapsplatform is gebouwd. Een ideale plek voor een rustpauze. En draai ineens eens aan het wieleke van de luisterpaal, nu je daar toch bent.