Vormingen

Op donderdag 17 oktober, zal in Wuustwezel een vorming plaatsvinden over de vzw-wetgeving en het nieuwe verenigingenrecht.

Korte inhoud

Is jouw sportclub een feitelijke vereniging? Overweeg je een overstap naar het vzw-statuut, maar vraag je je af welke voor- en/of nadelen dat met zich meebrengt? Of is jouw sportclub al een vzw, maar had je graag wat meer info gekregen over het nieuwe verenigingenrecht? In deze sessie wordt het onderscheid tussen een feitelijke vereniging en een vzw duidelijk gemaakt en komen de oprichting, de formaliteiten en de jaarlijkse verplichtingen voor een vzw aan bod.

Tijdens deze bijscholing wordt de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs besproken. Op 28 februari 2019 werd namelijk het Wetboek Vennootschappen en Verenigingen goedgekeurd in het Parlement. Met ingang van 1 mei 2019 zullen nieuwe vzw’s meteen onder de nieuwe wetgeving vallen. Bestaande vzw’s hebben langer de tijd om zich in regel te stellen. Het opmaken of aanpassen van de statuten, het op de hoogte zijn van nieuwe regels rond bestuurdersaansprakelijkheid en de uitbreiding van een ‘vereniging zonder winstoogmerk’ naar een ‘vereniging zonder winstuitkering’ zijn enkele redenen waarom deze bijscholing een must is voor bestuurders van een (sport)vzw.

Praktische informatie

  • Waar? GC Blommaert, raadzaal (Gemeentepark 22)
  • Wanneer? Donderdag 17 oktober 2019, 19.00 tot 22.00 uur
  • Prijs? 15 euro voor een sportclubbestuurder van een erkende federatie
  • Inschrijven en meer info? Klik hier! (om je in te schrijven moet je eerst een account aanmaken)

Opgelet! Ben je een vzw? Vergeet niet voor 30 september het UBO register in orde te maken!

Tip: een handig overzicht en een filmpje om je hiermee te helpen kan je hier vinden.

Er zijn ook nog andere vormingen gepland in de regio. Een overzicht kan je hier vinden!