Woon- en zorgcampus Amandina

 

Op het voormalige kloosterdomein van de zusters Franciscanessen in Gooreind staat een nieuwe woon- en zorgcampus: Amandina. De campus omvat een woonzorgcentrum met 97 rusthuisbedden - waarvan drie voor kortverblijf, en zestig serviceflats. Heb je hiervoor interesse, neem dan contact op met vzw amate op het nummer 03 670 14 00.

De zusters Franciscanessen besloten in 2008 om hun klooster te verlaten. De vzw Kempens Landschap kocht het domein aan en zocht kandidaten voor de herbestemming van de kloostergebouwen. Ibens Bouw en Ontwikkeling diende samen met Amate vzw een dossier in om op de kloostersite een nieuw woonzorgcentrum met assistentiewoningen of serviceflats te realiseren. "De kracht van dit dossier zit hem in het sociale karakter waarbij de grote nood aan seniorenhuisvesting in Wuustwezel en omstreken een mooie invulling krijgt. Ook zal dit project op korte termijn voor een aanzienlijke bijkomende tewerkstelling zorgen in de regio", vertelt Herman Bernaerts, gedelegeerd bestuurder van Ibens.

De kapel werd behouden en krijgt in volle glorie een centrale plaats als multifunctionele zaal. Het project past verder perfect in het park- en groengebied van zo'n veertig hectare dat intussen werd opengesteld voor het publiek. "Omdat het bestaande klooster niet in overeenstemming kon gebracht worden met de huidige regelgeving, de toegankelijkheidsnormen en de brandveiligheid, werd voor de realisatie van het woonzorgcentrum en de serviceflats gekozen voor een nieuwbouw", aldus Bernaerts.  

Het project dankt zijn naam aan zuster Amandina van Schakkebroek. Zij was een van de Belgische missiezusters in China die er werd uitgewezen. Omdat ze haar uitwijzing negeerde, werd ze tijdens de Bokseropstand terechtgesteld. Op 1 oktober 2000 werd Amandina heilig verklaard.