Bosherstel/bosbehoud PRUP - Woonzone met bosrijk karakter (WBK) Wuustwezel
Volgens de nieuwe voorschriften van het PRUP “Clusters Weekendverblijven C3, C4 en C5 – Wuustwezel” dient er eigenlijk een bosherstel en/of bosbehoud plaats te vinden op het perceel vóór de vergunning kan worden afgeleverd.
De gemeente is echter voor een meer pragmatischer aanpak. Dit wil zeggen dat het bosherstel en/of bosbehoud mag plaats vinden na de verkregen omgevingsvergunning.
Er mag maximaal 300 m² ontbost zijn/worden per perceel . Deze oppervlakte bevat naast de bebouwing eveneens de oprit, tuin en/of terras. Ook een zone van minimum 3 meter rond de bebouwing zit in de 300 m² vervat (1).
Het niet-ontboste gedeelte van het perceel (buiten de maximaal toegelaten 300m²) dient als bos ingericht en gehandhaafd te worden, inclusief de struik- en kruidlaag; het Bosdecreet blijft er bijgevolg van toepassing, wat betekent dat:
- Kappingen enkel kunnen uitgevoerd worden mits machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos.
- Er geen constructies (speeltuigen, tuinhuisjes, paardenstallen, hokken voor dieren, enz,…) kunnen opgericht worden of ingrijpende wijzigingen van de bodem, de strooisel-, de kruid- of boomlaag kunnen uitgevoerd worden, ook niet voor tuinaanleg of grasperk (2).
- Er geen dieren (kippen, paarden, konijnen, enz,…. ) mogen gehouden worden in de boszone.
- Aanplantingen kunnen enkel uitgevoerd worden met inheemse streekeigen, standplaatsgeschikte loofbomen en struiken en als dusdanig dienen onderhouden te worden om het groene karakter van de omgeving te garanderen.
- Er zeker geen aanplantingen kunnen gebeuren met sierconiferen, rododendron of laurierkers.
- Het inheems loofhout in de struik- of kruidlaag zich ongehinderd moet kunnen ontwikkelen.
Een perceel heeft verschillende zones. Zie schema hiernaast. Wanneer er bosherstel moet plaatsvinden, omdat er meer dan 300 m² ontbost is, moet je onderstaande richtlijnen volgen:
Bosherstel woonbos
Bosvrije zone of tuinzone
Bosrand
Bos
Extra opmerkingen
Opgelet!
- Wanneer de aanplanting mislukt, dient de aanvrager het volgende plantseizoen de aanplanting opnieuw uit te voeren, net zo lang tot er een hoogwaardige groenstructuur ontstaat.
- In het verleden reeds goedgekeurde ontbossingsaanvragen, met mogelijk een grotere oppervlakte dan 300 m², blijven behouden. De ontboste oppervlakte mag voor bestaande percelen, kleiner dan 600 m², in totaal nooit meer dan 50% van de perceelsoppervlakte bedragen.
- Constructies ten behoeve van huisdieren moeten binnen de bosvrije zone blijven en binnen de max. bebouwbare oppervlakte van 100 m² voor het hoofdgebouw, waarmee fysisch één geheel dient gevormd.