Centrum voor Leerlingen Begeleiding (CLB)

In Vlaanderen wordt de leerlingenbegeleiding, zowel in het basis- als in het secundair onderwijs, toevertrouwd aan een "Centrum voor Leerlingenbegeleiding" (CLB).
 

Hoe werkt het CLB?

Hoe werkt het CLB?

De centra werken onafhankelijk van de school (hebben een eigen directie en reglementering), maar maken wel een overeenkomst met de school. Elke school is verplicht om met één centrum een beleidsplan of beleidscontract af te sluiten. Zo zijn de centra vertrouwd met het reilen en zeilen in de school, maar nemen toch genoeg afstand om een begeleiding op te zetten in het belang van de leerling, wat niet steeds samenvalt met het belang van de school.

multidisciplinair en gratis

multidisciplinair en gratis

De centra zijn actief op vier domeinen:

  • leren en studeren: leermoeilijkheden, verwijzing naar buitengewoon onderwijs, studiehouding etc.
  • schoolloopbaanbegeleiding, met onder andere studie- en beroepskeuze, spijbelen etc.
  • psychisch en sociaal functioneren: welbevinden, gedragsproblemen etc.
  • preventieve gezondheidszorg: vaccinatieprogramma's, gezondheidsvoorlichting, preventieve medische screening etc.

Het centrum werkt multidisciplinair (artsen, psychologen, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen etc.). Zowel ouders, leerlingen, leerkrachten als scholen kunnen gratis op het CLB beroep doen. Zo kan het CLB bijvoorbeeld de school ondersteunen om zelf een intern systeem van leerlingbegeleiding op te zetten.

Hoe het CLB contacteren?

Hoe het CLB contacteren?

  • Contacteer in de eerste plaats je school om te weten met welke CLB zij een contract hebben afgesloten. Bovendien is er mogelijks in je school reeds een intern systeem van leerlingenbegeleiding.
  • In tweede instantie kan je ook de onderwijsdeskundige contacteren voor de gegevens van het CLB verbonden aan het onderwijsnet waartoe je school behoort.