Gemeentelijk strooiplan
Het lokaal bestuur van Wuustwezel is goed voorbereid op een mogelijke winterprik. Op basis van ervaringen uit voorgaande jaren is een gemeentelijk strooiplan opgesteld. Om het strooien zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is de gemeente opgedeeld in verschillende zones.
Periodiek preventief strooien gebeurt niet, omdat dit op onze wegen weinig effect heeft. Het zout wordt dan namelijk van het wegdek naar de goot afgeketst en gaat grotendeels verloren. Het lokaal bestuur kiest daarom voor een doordacht en efficiënt strooibeleid, waarbij alleen wordt gestrooid wanneer het echt nodig is. Overmatig strooien is namelijk slecht voor de wegen, belastend voor de natuur en erg duur.
Zone 1 (rood): belangrijke verbindingswegen
Zone 2 (geel): belangrijke toegangswegen
Zone 3 (groen): woonwijken
Zone 4 (blauw): buitengebied
Daarnaast zijn de fiets- en wandelpaden ook te strooien binnen drie uur na aanvang. Het gaat hier om een aparte route.
Let wel: Bij onvoorziene omstandigheden zoals een verkeersongeval, kunnen deze tijdslimieten afwijken. Net als voorgaande jaren worden niet alle straten gestrooid, onder andere in enkele woonwijken zodat kinderen kunnen genieten van winterpret dichtbij huis. Ook is er een zekere intensiteit nodig qua verkeer om het zout te mengen met sneeuw en zijn werk te laten doen.
De gewestwegen vallen onder de verantwoordelijkheid van het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer. Zij zullen dan ook instaan voor het strooien van de rijbaan en de fietspaden langs deze wegen. Voorbeelden zijn o.a. Bredabaan, Kampweg, Kalmthoutse Steenweg en Hoogstraatseweg.
Net als vorig jaar doen we beroep op een externe partner voor het strooien van de gemeentelijke wegen en fietspaden. Verder schakelen we onze conciërges in om de toegangsweg te ruimen aan gemeentelijke gebouwen en scholen. Het sneeuw- en ijzelvrij maken van voetpaden rond openbare gebouwen zal worden uitgevoerd door de gegunde aannemer.