Kraaien en parken

De mens neemt reeds lang een tweeslachtige houding aan tegenover de kraaiachtigen. Volksnamen als "rotzak" of "roofkraai" zetten een negatieve toon, maar anderzijds vermaakte vroeger menigeen zich met een tam gemaakte jonge kauw of kraai.

Verschillende soorten kraaiachtigen

Verschillende soorten kraaiachtigen

Vijf soorten van de kraaienfamilie zijn in Vlaanderen algemeen verspreid. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. In onze gemeente gaat het vooral om Kauw, Roek en Zwarte Kraai. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast. Dat deze dieren zich vestigen in de bebouwde omgeving heeft verschillende oorzaken zoals de beschikbaarheid van voedsel, het voorkomen van oudere bomen in parken en tuinen en de teloorgang van hun oorspronkelijke leefgebied.

Waar in Wuustwezel?

Waar in Wuustwezel?

Concentraties van kraaiachtigen bevinden zich in Wuustwezel vooral rond het gemeentepark, hoek Kalmthoutsestwg / Nieuwmoersestwg en omgeving Akkerstraat; In Loenhout rond Neervenweg / Wezelsesteenweg en in Gooreind zitten in en rond de Theo Verellenlaan heel wat kauwen die zich in de schouwen nestelen.

De avondtrek

De avondtrek

Een spectaculair natuurfenomeen is de avondtrek van roeken en kauwen. In onze streek is deze trek dagelijks te zien vanaf half augustus tot in februari.

Ze slapen met honderden op een gezamelijke slaapplaats. Aan het einde van de middag komen groepjes samen op voorverzamelplaatsen.

Als de duisternis valt, ziet men massale vluchten richting slaapplaats. Onopvallend sluiten ook kraaien zich bij hen aan. Pas in het donker wordt het rustig in de bomen, maar in de duisternis blijven ze waakzaam; bij het minste onraad klinkt onmiddellijk alarm.

Bij zonsopgang verlaten de vogels de slaapplaats en vliegen ze naar hun voedselgebieden die soms op aanzienlijke afstanden liggen.

Meer info

Meer info

Voor bijkomende informatie over deze vogels kan u best contact opnemen met Natuurpunt Wuustwezel. Zij helpen u graag verder.