Composteren, hoe doe je dat?

Composteren kan je makkelijk zelf en zonder dure aankopen. Hou rekening met onderstaande tips:

Start in het voorjaar, de zomer of de herfst

Start in het voorjaar, de zomer of de herfst

Een composthoop bij vriesweer opzetten heeft weinig zin omdat het composteringsproces dan moeilijk op gang komt. Behoed een composthoop of een open compostbak ook voor hevige regen.

Breng het afval zo vers mogelijk aan

Breng het afval zo vers mogelijk aan

Het keuken- en tuinafval wordt best zo vers mogelijk op de composthoop of in het compostvat geworpen. Vermeng het met het andere materiaal op de hoop of in de bak om uitdrogen te vermijden. Zorg dat ‘groen’ materiaal (bv. gras, fruitresten) steeds vermengd wordt met ‘bruin’ materiaal (bv. stro, takjes, bladeren).

Voeg geen te grof materiaal toe

Voeg geen te grof materiaal toe

Hoe kleiner het afval, hoe gemakkelijker de organismen het kunnen afbreken. Knip stengels van bloemen, planten en twijgjes dus in korte stukjes. Snoeihout en ander grof materiaal verkleint u best met een hakselaar.

Meng het materiaal goed

Meng het materiaal goed

De micro-organismen (bacteriën, schimmels, …) en kleine beestjes (wormen, …) die voor de afbraak van het materiaal zorgen, hebben voedsel, water en lucht nodig. Goed composteren betekent dan ook vooral droog en stug afval (‘bruin’) mengen met water- en voedselrijk materiaal (‘groen’). Het droge afval zorgt dan voor de luchtcirculatie en het natte afval voor het water en het voedsel.

Kijk uit met grote hoeveelheden

Kijk uit met grote hoeveelheden

Voeg geen te grote hoeveelheden van hetzelfde materiaal in één keer toe. Grote hoeveelheden gras of bladeren kun je gerust uitstrooien tussen struiken en bomen. Ze vormen een ideale mulchlaag (deklaag) die de groei van onkruid tegenhoudt.

Hou een oogje in het zeil

Hou een oogje in het zeil

Hoewel het composteringsproces in jouw composthoop, -bak of -vat een natuurlijk proces is, hou je best een oogje in het zeil. Let er op dat het materiaal niet uitdroogt door de wind of te nat wordt door te veel ‘groen’ materiaal.
 

Zorg voor een goede beluchting

Zorg voor een goede beluchting

Het composteringsproces wordt sterk bevorderd door de compost te beluchten. Als je met een composthoop of een compostbak werkt, moet je de compost omzetten. Bij een composthoop doe je dat met een riek. Als je met compostbakken werkt, verplaats je de inhoud van de ene bak naar de andere. In een compostvat gebruik je minstens éénmaal per week de beluchtingsstok.