Ratten

Ratten zijn snoezige knaagdiertjes met een mooi pelsje. Toch zijn ze niet door iedereen geliefd. Ze kunnen immers redelijk wat overlast veroorzaken. Behalve de materiële schade die ratten kunnen toebrengen, zijn ze ook drager van ziekteverwekkende microben (zoals Salmonella spp. en Toxoplasma gondii) die overgedragen kunnen worden naar vee, huisdieren en mensen.

Vooral de bruine rat is een grote verspreider van ziekten, omdat ze opdaagt in landbouwgebieden, industrieterreinen en in gebouwen en daardoor de leefomgeving betreedt van vee, bevolking en huisdieren.

Preventieve maatregelen

Preventieve maatregelen

De meeste problemen met ratten zijn te wijten aan de omstandigheden in huis en tuin waardoor ratten worden aangetrokken. Met eenvoudige maatregelen kan je gemakkelijk voorkomen dat ratten je woonplaats bezoeken.

Ratten in huis
Voedsel in huis lokt ratten. Sluit daarom voedselvoorraden goed af. Zorg er ook voor dat ratten je huis niet binnen geraken. Dicht openingen die als ingang kunnen dienen, of sluit ze af met roosters.

Ratten in de tuin
Breng tuinafval naar de composthoop. Maar voor vers groenten- en fruitafval is een compostvat veel beter geschikt. Het is gesloten zodat ongedierte er niet bij kan komen. Gekookt eten of vlees leg je nooit op de composthoop want dat trekt net muizen en ratten aan.

Sluit bewaarplaatsen van groenten en voedselvoorraden voor huisdieren goed af. Rondslingerend eten in de vogelkooi of het kippenhok trekken ratten aan. Zorg ervoor dat er ‘s avonds geen eten meer ligt in de hokken. Verwijder het eten of sluit het af.

Ratten op openbaar domein
Ratten verblijven graag aan de waterkant. Maar ze hebben ook voedsel nodig. Een baangracht alleen is nooit de oorzaak van ratten. Ze maken holen in de grachtkanten, maar leven van voedsel dat ze in tuinen en huizen vinden. Het heeft geen zin om ratten te bestrijden in baangrachten en waterlopen, als ze in de omliggende tuinen alles vinden wat hun hartje lust. 

Bestrijding is wettelijk verplicht

Bestrijding is wettelijk verplicht

Iedereen die ratten op zijn eigendom heeft, is wettelijk verplicht om ze te bestrijden.

Milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden
Vallen en klemmen bestaan in vele soorten. Bevuil de klem niet met mensengeur. Wrijf uw handen in met aarde of draag handschoenen.

Chemische bestrijding
Wasblokjes waarin aas met vergif zijn verwerkt, zijn het meest doeltreffend en zijn te verkrijgen bij dierenspeciaalzaken en zaadhandels.

Voor een efficiente bestrijding leg je het lokaas op een plaats waar ratten gezien zijn of waar sporen van ratten zijn. Bevestig de blokjes met een spijker op een plankje of plaatje zodat de ratten ze niet mee kunnen nemen, maar er ter plekke van moeten smullen. Zet over het lokaas een omgekeerde houten krat of doos, met een in- en uitloop-opening van ongeveer 10 cm doormeter. Leg op de krat een zware steen, zodat huisdieren of kinderen er niet bij kunnen. Controleer het aas enkele keren per week, en vul bij wanneer het op geraakt. Blijf aas leggen tot er niet meer van gegeten wordt. Verplaats het aas als je merkt dat de ratten niet weg zijn, maar toch niet van de blokjes eten.

Ratten die voldoende van het aas eten, sterven. Maar niet onmiddellijk, zodat het niet ongewoon is om ergens in de tuin of een schuilplaats een dode rat te vinden. Verwijder deze rat onmiddellijk en zorg dat kinderen of andere dieren niet bij het kadaver kunnen komen.

Meer info vind je in deze folder over de bruine rat