Het recyclagepark

Inwoners van Wuustwezel kunnen terecht op de recyclageparken (containerparken) van Wuustwezel, Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen, Stabroek, Schilde en Zoersel. 

Deze recyclageparken hebben verschillende openingsuren zodat je altijd wel ergens terecht kan om je afval te deponeren.

Deze recyclageparken worden beheerd door de intercommunale Igean. Meer info over de tarieven, de locaties, het intergemeentelijk gebruik, enz. vind je op de website van Igean

Voor wie?

Voor wie?

De recyclageparken zijn toegankelijk voor particulieren, KMO's en zelfstandigen.
Meer informatie voor KMO's en zelfstandigen vindt u hier.

Aan de ingang staat een registratiezuil die u aan de hand van uw identiteitskaart toegang tot het recyclagepark verleent. Vergeet dus zeker uw identiteitskaart niet.

Niet-betalende fracties

Niet-betalende fracties

Je kan op het recyclagepark terecht met metalen, papier en karton, PMD, glazen flessen en bokalen, afgedankte elektrische en elektronische toestellen, herbruikbare goederen, Klein gevaarlijk afval, piepschuim, harde kunststoffen, zuivere plastic folie, plastic bloempotjes en plantentrays, textiel, autobanden, kaarsresten en kurken stoppen.

Voor deze fracties moet je niet betalen.

Landbouwers kunnen van 1 tot 31 maart en van 1 tot 30 september terecht op de recyclageparken van Brecht (Ringlaan), Essen, Kalmthout, Stabroek en Wuustwezel voor het inleveren van de volle vaten met medisch afval en landbouwfolie. De vaten voor medisch afval in te verzamelen kunnen zij wel het hele jaar aankopen. 

Betalende fracties

Betalende fracties

Je kan in het recyclagepark terecht met grofvuil, gemengd bouw- en sloopafval, zuiver steenpuin, cellenbeton en kalkplaten, grond, vlak glas, groenafval, hout, boomstronken, asbesthoudend afval (cementgebonden)en landbouwfolie. 

Deze fracties zijn betalend:

Tarieven (betalende fracties)*

Grofvuil

0,263 euro/kg

Gemengd bouw- en sloopafval

0,263 euro/kg

Asbesthoudend afval

0,263 euro/kg

Grond

0,042 euro/kg

Vlak glas

0,042 euro/kg

Kalkplaten en cellenbeton

0,042 euro/kg

Hout

0,042 euro/kg

Groenafval

0,042 euro/kg

Zuiver steenpuin

0,042 euro/kg

Landbouwfolie**

0,084 euro/kg

(**) Landbouwfolies kunnen enkel van 01/3 tot 30/3 en van 01/9 tot 30/9 door KMO's en zelfstandigen naar de recyclageparken van Brecht (Ringlaan), Essen, Stabroek, Wuustwezel en Kalmthout worden gebracht.

Per gezin krijgt u jaarlijks volgende vrijstellingen:

  •     300 kg voor groenafval (snoeihout, groenafval en boomstronken)
  •    1000 kg voor asbesthoudend afval

Vrijstellingen kunnen niet opgebouwd worden. Op het einde van het jaar vervalt de resterende vrijstelling. Ze kunnen dus niet overgedragen worden naar een volgend jaar. Een gezin bestaat uit alle personen die in het bevolkingsregister aan elkaar gekoppeld zijn via het ‘gezinshoofd’.

De sorteerregels voor elke fractie

De sorteerregels voor elke fractie

Een correcte sortering van het afval is cruciaal in het recyclagepark. Als burger speel je daarbij een belangrijke rol. Het begint thuis bij het correct sorteren van uw afval. Laat de afvalstoffen vervolgens op de juiste plaats op het recyclagepark achter. Bij twijfel zal de parkwachter je steeds met raad en daad én op een vriendelijke manier bijstaan.

De sorteerregels voor elke fractie