Wolven in de Noorderkempen
De terugkeer van wolven in de Noorderkempen lijkt een feit. Wolvin Emma (2022) kreeg dit jaar het gezelschap van een mannelijke wolf. Hoewel wolvin Emma nauwelijks schapen doodde, lijkt haar gedrag nu veranderd met de komst van haar nieuwe partner. Ze trekken samen op en sindsdien is het aantal aanvallen op vee sterk toegenomen. Zo zijn er in de afgelopen periode al verschillende schapen doodgebeten.
INFOMARKT WOLF - zaterdag 8 februari van 13u - 16u te LDC 't Gasthuis, Nollekensstraat 5 in Essen
Tijdens de infomarkt, die Agentschap Natuur en Bos organiseert i.s.m. onder andere het Agentschap van Landbouw en Zeevisserij, het Wolf Fencing Team Belgium en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek, krijg je informatie over het samenleven met de wolf. Je kunt je informeren over de aanwezigheid van de wolf in Vlaanderen, kom je te weten wat je als burger kan doen wanneer je een wolf tegenkomt, wat je kan doen om je dieren te beschermen, ...
De infomarkt is toegankelijk voor alle inwoners van Essen, Kalmthout en Wuustwezel.
Preventieve maatregelen tegen wolfaanval
Samen met omliggende gemeenten werd Wuustwezel in 2022 erkend als risicogebied voor wolven. Veehouders in onze regio kunnen daardoor beroep doen op ondersteuning voor de bescherming van hun dieren. Structurele, preventieve maatregelen zoals wolfwerende omheiningen worden aangeraden in een risicozone.
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) roept veehouders op om weides af te bakenen met wolfwerende omheiningen om hun dieren te beschermen. Zowel voor professionele als particuliere veehouders is er financiële en technische ondersteuning beschikbaar.
Gedetailleerde informatie over schade en preventie, subsidies en ondersteuning kan je terugvinden op de website van het ANB. Het Wolf Fencing Team ondersteunt verder alle vragen van veehouders met betrekking tot wolfwerende omheiningen en komt ook ter plaatse.
Wolf Fencing Team en subsidies
Via de onderstaande link kan je een reportage van het Wolf Fencing Team bekijken, over hoe een wolfwerende omheining precies geplaatst wordt. Voor zo’n omheining kan je rekenen op subsidies. Bijna het volledige bedrag wordt terugbetaald
Bekijk de video: https://www.facebook.com/natuurenbos/videos/1479166782666065
Schade geleden
Mocht je schade hebben gelden door de wolf, dan meld je dit binnen de 24u bij Agentschap Natuur en Bos via Wild In Zicht. Een specialist zal je contacteren om de schade te komen vaststellen en de oorzaak te onderzoeken. Als hieruit blijkt dat de schade effectief is aangericht door een wolf, dan heb je recht op een schadevergoeding.
Deze vraag je ook aan via www.wildinzicht.be. De aanvraag moet gebeuren binnen de twaalf werkdagen nadat de schade werd vastgesteld. (TIP: Vergeet niet om bij stap 2 bij "kies het schadetype" het vakje "Dieren" aan te vinken.)
Iedereen kan een schadevergoeding aanvragen, zowel veehouders als particulieren. Je aanvraag moet wel voldoen aan enkele basisvoorwaarden:
- De schade werd veroorzaakt door een wolf. Het terreinbezoek van de dienst Natuurinspectie geeft hierover uitsluitsel. (Een schaap kan bv. ook gedood worden door een hond en dan is er geen recht op schadevergoeding door de overheid.)
- Het dier dat gedood werd door de wolf, moet wettelijk geregistreerd zijn.
- De schade bedraagt meer dan 50 euro.
- Ook wie geen preventieve maatregelen heeft genomen, kan (momenteel) nog een schadevergoeding aanvragen. Omdat wolven grote afstanden kunnen afleggen op korte termijn, is er (nog) geen verplichting op preventieve maatregelen.
De schade wordt geraamd door het departement Landbouw en Visserij en uitbetaald door Agentschap Natuur en Bos. Hier kan wel enkele maanden overeen gaan, want ze bundelen de resultaten.