Subsidie voor hemelwaterput

Voor het plaatsen van een hemelwaterput aan een bestaande particuliere woning, wooneenheid (vb. appartement) of appartementsgebouw wordt een éénmalige subsidie toegekend van 200 euro. 

Voorwaarden

Voorwaarden

De installatie moet voldoen aan volgende voorwaarden:

  • Het volume van de hemelwaterput dient in overeenstemming te zijn met de aangesloten dakoppervlakte, met een minimum van 3.000 liter bij een aangesloten (dak)oppervlakte van minder dan 100 m², 5.000 liter bij een aangesloten (dak)oppervlakte van 100 m² tot 150 m², 7.500 liter bij een aangesloten (dak)oppervlakte van 150 m² tot 200 m² en 10.000 liter bij een aangesloten (dak)oppervlakte van meer dan 200 m².
  • De volledige dakoppervlakte van de woning dient aangesloten te zijn op de hemelwaterput (excl. groendak). Bij een onvolledig aangesloten dakoppervlakte kan slechts een subsidie toegekend worden mits grondige motivering.
  • Het hergebruik van het in de hemelwaterput opgevangen water is verplicht door middel van een aangesloten pompinstallatie met een minimale aansluiting van één toilet en/of wasmachine. Een pompinstallatie is niet verplicht als de verschillende aftappunten gravitair gevoed kunnen worden. Alle verbruikspunten waar hemelwater toegevoerd wordt, moeten voorzien worden van een sticker of aanduiding met de vermelding: “Géén drinkwater”.
  • Er mag geen directe verbinding gecreëerd worden tussen het drinkwaternet en het leidingennet aangesloten op de hemelwaterput. Hiertoe dient de hemelwaterput met drinkwater bijgevuld te worden door middel van een bijvulsysteem met onderbreking overeenkomstig de code van goede praktijk, ofwel dient een afzonderlijk leidingencircuit voorzien te worden voor hemelwater en drinkwater.
  • De overloop van de hemelwaterput wordt bij voorkeur aangesloten op een infiltratievoorziening op eigen terrein.
  • De overloop van de hemelwaterput mag echter ook afgeleid worden naar een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater (baangracht) of een oppervlaktewater. Wanneer een gescheiden rioleringsstelsel aanwezig is, mag de overloop van de hemelwaterput eveneens aangesloten worden op het gedeelte van de openbare riolering bestemd voor afvoer van hemelwater. Slechts bij ontstentenis van één van deze mogelijkheden mag het hemelwater via een afzonderlijke hemelwaterafvoerleiding geloosd worden op het gemengde rioleringsstelsel. Wel moeten tot aan het lozingspunt op de openbare riolering het hemelwater en afvalwater gescheiden worden.
  • Op de hemelwaterafvoerleiding met overloop van de hemelwaterput moet een toezichtput geplaatst worden. In geval van lozing in een openbare infiltratievoorziening, een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater, een oppervlaktewater, of in de openbare riolering, moet de toezichtput nabij de rooilijn geplaatst worden. In geval van lozing in een infiltratievoorziening dient de toezichtput nabij deze voorziening geplaatst te worden.
     

Procedure

Procedure

De subsidie wordt aangevraagd bij de gemeente. 

Subsidiereglement

Subsidiereglement

In zitting van 30 januari 2023 werd door de gemeenteraad een subsidiereglement voor duurzaamheids-, klimaat- en biodiversiteitspremies goedgekeurd.