Verkiezingen

Op deze pagina vind je al onze nieuwsberichten over de Europese, federale, regionale verkiezingen van 9 juni en de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober.

Geldig stemmen

Geldig stemmen

Op de dag van de verkiezingen, kan je vanaf 8 uur terecht in het stembureau dat op jouw oproepingsbrief staat. De stembureaus blijven open tot 16 uur. Neem de oproepingsbrief en je identiteitskaart mee en geef deze aan de voorzitter of de medewerk(st)ers van het stembureau.

Je krijgt dan een witte magneetkaart, waarmee je naar een stemhokje kan gaan. Je hebt dan de volgende mogelijkheden om geldig te stemmen:

  • Je kan een lijststem geven door het vak bovenaan een lijst aan te duiden.
  • Je kan een naamstem geven voor één of meerdere kandidaten en/of opvolgers binnen dezelfde lijst.
  • Je kan blanco aanduiden als je op geen enkele partij of kandidaat wil stemmen.


Je doorloopt dat proces drie keer en stemt achtereenvolgens voor het Europees Parlement, voor de kamer van volksvertegenwoordigers (het federaal parlement) en tenslotte voor het Vlaams Parlement.

Na elke stembeurt vraagt de computer om je stem te bevestigen. Als je dat hebt gedaan, is je stem definitief en kan je die niet meer veranderen. Voor deze verkiezingen is de stemplicht nog van toepassing.

Op zondag 13 oktober stemmen we voor de gemeente- en provincieraad. Daarvoor geldt vanaf nu stemrecht. Dat betekent dat je niet meer verplicht bent om te gaan stemmen.

Je kan ook deze instructievideo van FOD Binnenlandse Zaken bekijken over hoe je elektronisch stemt: https://www.youtube.com/watch?v=1EhQjOxKPUI

Stemmen met een volmacht

Stemmen met een volmacht

Op 9 juni zijn er federale, regionale en Europese verkiezingen. Dat betekent dat je kan bepalen wie jou mag vertegenwoordigen in de Kamer van volksvertegenwoordigers, het Vlaams Parlement en het Europees Parlement. 

Alle meerderjarige Belgen hebben stemplicht. Dit betekent dat je moet gaan stemmen. Alle 16- en 17-jarige Belgen moeten ook voor het eerst gaan stemmen, maar enkel voor het Europees Parlement. Zij krijgen daar allemaal nog een uitnodiging voor.

Een volmacht geven

Als je een geldige reden hebt om niet te gaan stemmen, kan je een volmacht geven. Dit is ook niet verplicht. Geldige redenen hiervoor zijn: 

  • als je in het buitenland zit 
  • als je moet werken (als werknemer of zelfstandige) 
  • wegens ziekte of handicap 
  • als student 
  • als je wegens vrijheidsberoving niet naar het stembureau kan komen 
  • als je wegens (geloofs)overtuiging niet naar het stembureau kan komen
     

Je kan volmacht geven door het volmachtformulier in te vullen met de gegevens van de volmachtgever en de volmachtkrijger of -drager. Dit attest moet dan ook ondertekend worden door de verantwoordelijke. 

Bij een reis in het buitenland of als zelfstandige moet de gemeente dit ondertekenen. Je moet dan wel een bewijs kunnen voorleggen, bijvoorbeeld een boeking of vliegtuigticket. Als je geen bewijs kan voorleggen, kan je ook een verklaring op eer invullen. 

Indien je als zelfstandige moeten werken, moet je het bewijs voorleggen dat je zelfstandige bent, bijvoorbeeld het ondernemingsnummer of uittreksel van de Kruispuntbank. 

Bij ziekte of handicap moet de dokter het attest ondertekenen. Als je moet werken, moet de werkgever het volmachtformulier ondertekenen. Bij studies door het onderwijsinstituut. Bij vrijheidsberoving door de penitentiaire instelling. Bij een activiteit in het kader van godsdienst of overtuiging door de organisator van de activiteit. 

Hoe regel je de volmacht?

De nodige documenten kan je aanvragen bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis, via deze website (zie onderaan dit artikel) of via de website verkiezingen.fgov.be

Het volmachtformulier bevat drie handtekeningen: van de volmachtgever, de volmachtkrijger en de verantwoordelijke. 

De volmachtkrijger moet op de dag van de verkiezingen eerst gaan stemmen voor zichzelf in zijn bureau. Daarna brengt hij zijn stem uit in het stembureau van de volmachtgever. 

Om de volmacht te kunnen uitoefenen brengt de volmachtkrijger het volgende mee: 

  • het ingevulde en 3 keer ondertekende volmachtformulier 
  • de eigen identiteitskaart 
  • de eigen kiesbrief 
  • de kiesbrief van de volmachtgever
     

De kiesbrieven worden dan afgestempeld als bewijs van de stemming. Elke kiezer kan slechts één volmacht krijgen en uitoefenen. 

Als je niet kan gaan stemmen en je wil geen volmacht geven, moet je hiervan het bewijs ook voorleggen. Dat kan bij de dienst burgerzaken, op de dag van de verkiezingen bij de voorzitter van het stembureau, of door het bewijs nadien op te sturen naar de vrederechter. 

 

Bijkomende informatie: https://www.wuustwezel.be/stemmen-met-een-volmacht

16- en 17-jarigen

16- en 17-jarigen

Jongeren van 16 en 17 jaar mogen vanaf nu ook gaan stemmen. Volgens de wet van 25 december 2023 moeten zij op 9 juni gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Het gaat dus enkel om de verkiezing van het Europees Parlement.

In de praktijk zullen zij automatisch worden opgeroepen voor de verkiezing van het Europees Parlement via een oproepingsbrief, net als meerderjarigen.

Deze stemplicht geldt voor:

  • Belgische jongeren van 16 en 17 jaar die in België wonen,
  • Niet-Belgische jongeren van 16 en 17 jaar uit andere EU-landen die in een Belgische gemeente zijn ingeschreven als kiezer,
  • Belgische jongeren van 16 en 17 jaar in het buitenland, mits zij als kiezer zijn ingeschreven in een consulaire beroepspost. Er is een uitzondering voor jongeren die wonen in landen als Duitsland, Malta, Griekenland, of Oostenrijk, waar zij reeds stemplicht of stemrecht hebben voor het Europees Parlement. Die jongeren kunnen ervoor kiezen om in hun land van verblijf te stemmen, en worden niet automatisch op de Belgische kiezerslijst geplaatst.

Oefenen met een stemcomputer (tot eind mei)

Oefenen met een stemcomputer (tot eind mei)

Op zondag 9 juni zijn er Europese, federale en regionale verkiezingen. Wie dat wil kan nu al oefenen met een stemcomputer. Dat kan op de volgende plaatsen, telkens tijdens de respectievelijke openingsuren. Je hoeft niet te reserveren. 
 

  • Gemeentehuis, Gemeentepark 1
  • Sociaal Huis, Bredabaan 735
  • Lokaal dienstencentrum Ter Wezel, Achter d’Hoven 65
  • Lokaal dienstencentrum Wijkhuis, Brechtsweg 29
  • Café Coda, Bredabaan 743
  • Bibliotheek, Dorpsstraat 36
  • De Stek (Kattegat), Bredabaan 280


Er is steeds iemand aanwezig om je te begeleiden. Je kan er ook terecht met andere vragen over de verkiezingen, zoals: Wat moet ik doen bij ziekte, hoe kan ik een volmacht geven, enz.

Update 3 juni 2024: het oefenen met een stemcomputer is intussen niet meer mogelijk.

Attest van Belgische kiezer

Attest van Belgische kiezer

Het attest van Belgische kiezer verklaart dat je aan alle voorwaarden voldoet voor de uitoefening van het kiesrecht, en rechtmatig geregistreerd bent als Belgische kiezer.

 

Meer informatie: https://www.wuustwezel.be/attest-van-belgische-kiezer

Stemmen bij verkiezingen

Stemmen bij verkiezingen

België kent verkiezingen op vijf bestuursniveaus:

  1. Europese verkiezingen: we kiezen vertegenwoordigers voor het Europees Parlement
  2. federale verkiezingen: we kiezen vertegenwoordigers voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers
  3. regionale verkiezingen: in Vlaanderen kiezen we vertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement
  4. provinciale verkiezingen: we kiezen vertegenwoordigers voor de Provincieraad
  5. gemeentelijke verkiezingen: we kiezen vertegenwoordigers voor de gemeenteraad.

Europese en regionale verkiezingen vallen in principe samen en normaal gezien vallen ook de federale verkiezingen op dezelfde datum. Ook de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen vallen telkens samen.

Een EU-onderdaan kan zijn stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. Niet-Belgen van buiten de Europese Unie kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

 

Lees verder: https://www.wuustwezel.be/stemmen-bij-verkiezingen